tuinderij; bevelander; tuinderij bevelander; verse kruiden; vertical farming; teelt op water; bieslook; chinese kool; teler;

Bieslook

De oorsprong van bieslook ligt in China, maar tegenwoordig wordt het voornamelijk geteeld in Europa en Amerika. De plant behoort tot de lookfamilie en is dus verwant aan bolgewassen zoals ui, prei en knoflook. Dit soort planten maakt een voedselvoorraad onder de grond aan die de winter overleeft. Hierdoor kunnen deze planten in de lente heel snel opkomen, bloeien en zaad produceren. Bieslook bloeit in juni-juli en krijgt dan paarse knoppen. In Belgi√ę en Nederland komt nog wilde bieslook voor. Bieslook heeft een verfijnde uiensmaak, maar wordt ook gebruikt om kleur te geven aan gerechten.

Tuinderij Bevelander teelt verschillende soorten bieslook. Deze leveren we jaarrond aan onze afnemer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De teelt

Wij telen bieslook als twee-jarig product. Dat betekend dat we de bieslook het ene jaar laten groeien en afsterven, en dat we het volgende jaar de groei forceren.

In april planten we kleine bieslook plantjes buiten op het land en laten deze daar heel de zomer groeien. Als het in de herfst kouder word en het gaat regenen begint het lof van de bieslook langzaam te rotten en af te sterven. Afhankelijk van het weer zullen de bieslookpollen ( de wortels) ergens in december gerooid worden. De bieslookpollen worden dan gewassen en gaan in kuupkisten de vriescel in voor een rustperiode van minimaal 3 maanden.

Na die 3 maanden kunnen de pollen weer gebruikt worden. Het aantal kisten wat nodig is word uit de vriescel gehaald en word ontdooid. De pollen worden dan in bloementrays gezet, gewassen en gaan de kweekcel in. De pollen groeien in de kweekcel onder een constante temperatuur in 8 tot 10 dagen uit tot een volwaardige bieslookplant.

 

De bieslook kan dan geoogst worden. De bieslook verlaat de schuur kleinverpakt in schaaltjes voor de supermarkt en in kilo's voor de snijderij.

Bekijk hier de professionele film die gemaakt is van het rooiproces.

 

Weetjes
Afzetperiode:      het hele jaar
Planten:              maart/april

Oogsten land:     november/december

Gebruik

Wordt gebruikt in salades en dressings, sauzen, soepen, roomkazen, vlees- en visgerechten en als garnering.

 

 

 

   Copyright¬© 2018 Tuinderij Bevelander VOF

Tuinderij Bevelander VOF - Blokseweg 2 - 3256 LB - Achthuizen - 0187 74 10 11 - info@tuinderijbevelander.nl