tuinderij; bevelander; tuinderij bevelander; verse kruiden; vertical farming; teelt op water; bieslook; chinese kool; teler;

Chinese kool

Chinese kool komt, hoe kan het ook anders, van oorsprong uit het noorden van China. Maar tegenwoordig wordt de heerlijkste Chinese kool in Nederland geteeld. Kenmerkend van Chinese kool is dat deze bladgroente, net als paksoi, de uitgesproken koolsmaak mist. De groente bestaat uit een lichtgekleurde, langwerpige krop die zo groot is als een stevige kropsla of bladkool. Hoe dichter bij het midden van de krop, hoe malser de bladeren zijn.

Wij telen sinds 2000 Chinese kool voor onze afnemer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De teelt
We planten wekelijks kleine Chinese koolplantjes van week 12 tot week 34. Dagelijks oogsten we van week 20 tot ongeveer week 48. Tenzij er vorst op komst is dan oogsten we de laatste kolen snel weg.

Chinese kool is een snelle groeier. In het voorjaar groeit een kool in 8 weken tot oogstbare grootte en in de zomer is dit zo'n 5,5 week. Verder naar de herfst gaan ze er weer langer over doen, dit kan dan wel tot 12 weken duren geheel afhankelijk van het weer. Als de kolen op het land staan beregenen we veel. In droge tijden soms wel 40 mm per week. Droogt het te hard op het land en geven we te weinig water dan wordt de kool bruin van binnen.

In week 30 en 31 planten we een speciaal koolras dat langer bewaard kan blijven. Dit is een ras met dunner en meer blad. Deze kolen oogsten we vanaf de tweede week van oktober tot half november. Na de oogst gaan deze kolen de bewaar/koelcel in om verwerkt te worden van eind november tot eind januari. Vanaf januari verwerken we kolen die uit Egypte komen tot we ze zelf weer hebben. Op die manier hebben we jaarrond werk in de kool.

 

Naast veel water geven de we Chinese kool kunstmest, zowel korrels als vloeibaar. Indien nodig grijpen we ook chemisch in om ongedierte zoals trips en koolvlieg te bestrijden. Hierbij geldt; hoe beter de grond, hoe minder we hoeven te bestrijden.

 

Weetjes

Afzetperiode:  mei tot februari (zomerkool), november tot januari (bewaarkool)

Planten: half maart tot eind augustus, iedere week

Oogsten land:   mei tot december


Gebruik

Chinese kool is een veelzijdig product en kan worden gebruikt in wokgerechten en stamppoten. Maar Chinese kool kan ook rauw worden gebruikt in salades. Chinese kool smaakt door zijn diversiteit prima in Oosterse, maar ook in Europese gerechten. Door zijn knapperige en enigszins zoete smaak doet Chinese kool het ook vaak goed bij kinderen.

 

   Copyright© 2018 Tuinderij Bevelander VOF

Tuinderij Bevelander VOF - Blokseweg 2 - 3256 LB - Achthuizen - 0187 74 10 11 - info@tuinderijbevelander.nl