tuinderij; bevelander; tuinderij bevelander; verse kruiden; vertical farming; teelt op water; bieslook; chinese kool; teler;

Koriander

Dit kruid komt van oorsprong uit het westen van Azië, maar wordt tegenwoordig verbouwd in Zuid-Europa, Zuid-Amerika en India. Vers korianderblad heeft een typische, zachtzoete anijsachtige smaak. De geur is zeer aromatisch. Je kunt het kruid gebruiken in talloze stoofschotels, kipgerechten, salades en sauzen, met name in de Indiase, Marokkaanse en Thaise keuken. Volgens de overlevering bevordert dit kruid de ‘onsterfelijkheid’. Als je kijkt naar de aanwezige vitaminen en mineralen klinkt dat niet eens heel gek!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De teelt
Koriander wordt in tegenstelling tot de andere gewassen gezaaid in het land in plaats van geplant. Dit doen we omdat koriander niet uitstoelt. Voor we gaan zaaien maken we eerst bedden op het land. We frezen de grond en maken een verhoogd bed van ongeveer 15 cm. Dit doen we omdat koriander niet tegen natte voeten kan en zo kan het teveel aan water eenvoudig in de spoortjes lopen. Na het bedden frezen zaaien we het korianderzaad met een zelf gebouwde zaaimachine. We zaaien 6 rijtjes en ongeveer 30 kg op een hectare.

De groeitijd is erg afhankelijk van het seizoen en is 8 weken in de koudere perioden en 4,5 week in de zomer.

Oogsten gebeurt ook weer met de hand. We snijden de koriander op het land gelijk op maat om later in de schuur weer in  kleine bakjes te verpakken. We oogsten 6 dagen in de week om het product zo vers mogelijk af te leveren. Dit zorgt voor een langere houdbaarheid. Daarnaast oogsten we koriander altijd 's morgens vroeg. Het liefst zijn we voor tien uur klaar daarna word het meestal warmer en droger en dat komt de koriander niet ten goede.


Het gebruik
Koriander wordt veel gebruikt in soepen, sauzen, salades, marinades, stoofgerechten en als garnering.

   Copyright© 2018 Tuinderij Bevelander VOF

Tuinderij Bevelander VOF - Blokseweg 2 - 3256 LB - Achthuizen - 0187 74 10 11 - info@tuinderijbevelander.nl