tuinderij; bevelander; tuinderij bevelander; verse kruiden; vertical farming; teelt op water; bieslook; chinese kool; teler;

Munt

Groene munt is een heerlijk geurig kruid dat vooral in Midden en Zuid Europa groeit. Een andere Nederlandse naam is aarmunt. In het Engels wordt het spearmint genoemd, iets dat bijvoorbeeld vaak op kauwgum staat vermeld. De blaadjes bevatten menthol, waardoor het de typische muntsmaak krijgt. Maar ook carvon, waarvan de smaak wat kruidig wordt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De teelt
De munt komt bij ons binnen als geworteld stekmateriaal. We laten het stekken en wortelelen doen in Israël. We planten de munt in maart/april in antiworteldoek, ter bestrijding van onkruid. Het eerste jaar oogsten we ongeveer 3 keer van dezelfde plant. Het volgende jaar verwijderen we het antiworteldoek. De plant heeft dan zoveel zijwortels/scheuten gemaakt dat, wanneer we het doek niet weghalen, het doek vanzelf omhoog groeit.

Wat we dan ook zien is dat de onkruiddruk het tweede jaar sterk is afgenomen. Dit komt doordat in het eerste jaar het onkruid geen kans heeft gekregen door het antiworteldoek en in het tweede jaar de munt zo groot is dat het onkruid weinig plek meer heeft. Toch kost het veel energie om het onkruid wat dan nog wel groeit de baas te blijven. Om het in de toekomst eenvoudiger te gaan maken hebben we besloten om een ligbedwieder aan te schaffen. Deze machine rijdt op stroom die komt van zonnepanelen, zo rijden we volledig energieneutraal. De oogst gebeurt ook met de hand en gaat zowel klein verpakt als in kiloverpakking weg.

 

Het gebruik

Munt kan worden gebruikt in sauzen, desserts, in drankjes en als garnering.

 

   Copyright© 2018 Tuinderij Bevelander VOF

Tuinderij Bevelander VOF - Blokseweg 2 - 3256 LB - Achthuizen - 0187 74 10 11 - info@tuinderijbevelander.nl