tuinderij; bevelander; tuinderij bevelander; verse kruiden; vertical farming; teelt op water; bieslook; chinese kool; teler;

Peterselie

De frisse, hartige smaak maakt peterselie een onmisbaar kruid in de keuken. Dit plantje, dat zijn oorsprong vindt in het Middellandse Zeegebied is heerlijk in veel gerechten. Een takje (of een paar blaadjes) is heel geschikt als versiering naast of op diverse koude schotels en op soep. Peterselie bevat heel veel vitamine C en mineralen! Er bestaan twee soorten peterselie: de decoratieve krulpeterselie en de ‘platte’ peterselie die wat meer smaak heeft. Wij telen beide soorten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De teelt
Peterselie planten wij machinaal, en net als bij de selderij krijgen wij perspotten met jonge plantjes binnen. We planten peterselie van week 14 tot week 31. De groeitijd is seizoensafhankelijk en is in het voorjaar zo'n 8 weken, 's zomers zo'n 7 weken en in de herfst soms wel 10 weken.

Wij streven naar een jong, sterk en fris gewas. Dit doen we door regelmatig te wisselen van locatie en door de juiste voeding te geven. Peterselie snijden we met de hand zodat we ieder stengeltje goed kunnen beoordelen.

Het grootste probleem waar we in het telen van peterselie tegen aanlopen  is meeldauw. Meeldauw is een schimmel. Hier zijn chemische middelen voor maar deze werken niet altijd voldoende. Daarom zijn we al jaren op zoek naar een ras wat resistent is tegen meeldauw. Na het oogsten frezen we nog dezelfde week het restant weg om eventuele meeldauwsporen weg te werken en doorsmetting te voorkomen.


Gebruik

Peterselie wordt veel in salades, vlees- en visgerechten, pikante gerechten en als garnering gebruikt.

   Copyright© 2018 Tuinderij Bevelander VOF

Tuinderij Bevelander VOF - Blokseweg 2 - 3256 LB - Achthuizen - 0187 74 10 11 - info@tuinderijbevelander.nl