tuinderij; bevelander; tuinderij bevelander; verse kruiden; vertical farming; teelt op water; bieslook; chinese kool; teler;

Platte peterselie

Dit kruid is een broertje van de meer bekendere 'krul peterselie'. Dit kruid dankt haar naam dan ook aan de platte blaadjes en lijkt hierdoor meer op selderij dan op peterselie. Platte peterselie heeft ten opzichte van de krul peterselie wel meer smaak.

 

Krul peterselie wordt vooral gebruikt als decoratie, omdat de platte heeft iets meer smaak heeft is deze beter geschikt voor verwerking in verschillende gerechten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De teelt
Platte peterselie planten wij machinaal net als de peterselie en selderij. We planten dan een persplantje. Dit is een plantje wat al eerder gezaaid is in aaien in het veld is ook een optie alleen is het dan een probleem om alle zaden tegelijk en dus uniform te laten kiemen. Daarnaast is de onkruiddruk ook een heel stuk hoger tijdens de oogst omdat een zaaigewas ongeveer 6 weken langer in het land staat dan een persplantje.

 

Persplantjes worden in een kas of een kiemkamer gekiemd en staan daarna z’n 3 weken in een warme kas om  opgekweekt te worden. Wij planten dus een kluitje van 4 bij 4 cm met een plantje van 6 cm groot. Oogsten gaat hier ook weer met de hand. Het geoogste gewas wordt in bakjes gelegd, gescheiden door een blikken scheidingswandje. Dit heeft 2 redenen:
1. Het product wordt nog verpakt in kleine schaaltjes en mag niet langer zijn dan 12 cm dus we hebben een pasvorm in het oogst bakje wat de grootte aangeeft.

2. Als we de peterselie willen wassen of als het regent kan dit met een kartonnen scheidingswandje problemen geven.

 

Platte peterselie kun je gemakkelijk twee keer oogsten. Wel is bij de tweede oogst het blad fijner van structuur.

 

Gebruik
Platte peterselie word veel gebruikt in salades, dressings, sauzen, soepen, vlees- en visgerechten en als garnering.

 

   Copyright© 2018 Tuinderij Bevelander VOF

Tuinderij Bevelander VOF - Blokseweg 2 - 3256 LB - Achthuizen - 0187 74 10 11 - info@tuinderijbevelander.nl