tuinderij; bevelander; tuinderij bevelander; verse kruiden; vertical farming; teelt op water; bieslook; chinese kool; teler;

Selderij

Selderij is een kruid dat vergelijkbaar is met peterselie, maar het heeft wel een veel sterkere smaak. Andere benamingen voor selderij zijn: snijselderij, bladselderij, bosselderij en struikselderij. De plant kan hoogten bereiken van meer dan een meter. Selderij wordt door ons in de volle grond geteeld.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De teelt
Selderij planten wij machinaal. Net als de bij de peterselie krijgen we perspotten met jonge plantjes geleverd van week 14 tot week 31. De groeitijd is in het voorjaar zo'n 8 weken, in de zomer 7 weken en in de nazomer planten we vrij veel om zo in de herfst veel product te hebben. In de herfst groeit het normaal niet zo snel meer zodat we lang door kunnen gaan met oogsten. Een te groot gewas zorgt voor meer problemen. Denk dan bijvoorbeeld aan gele bladeren en bladvlekken.

We oogsten de plant slechts 1 keer per plant. Het oogsten gebeurd met de hand. Selderij zou  ook vaker per seizoen geoogst kunnen worden alleen veranderd dan de bladstructuur. Ook is er dan meer kans op bladvlekken en is de insectendruk een stuk hoger. Dit komt doordat bij doorgroei ook de plant voller wordt en er minder wind tussen de bladeren door kan waaien waardoor het gewas vochtiger blijft.

 

Door iedere week te planten houden we een vers, mooi en jong gewas om te oogsten.

 

Gebruik

Selderij kan gebruikt worden in soepen, sauzen, salades, roomkaas, roerbakgerechten en stamppotten. Selderij is lekker bij wortelen, prei, bloemkool, sperziebonen, vis, gehakt, varkensvlees, bami en nasi.

 

   Copyright© 2018 Tuinderij Bevelander VOF

Tuinderij Bevelander VOF - Blokseweg 2 - 3256 LB - Achthuizen - 0187 74 10 11 - info@tuinderijbevelander.nl