tuinderij; bevelander; tuinderij bevelander; verse kruiden; vertical farming; teelt op water; bieslook; chinese kool; teler;

Tijm

Tijm is een kruid dat vooral te vinden is in Oost Azië en rond het Middellandse Zeegebied. Het zijn tanige struiken met houtige stelen en kleine, slanke blaadjes met een volle, scherpe en karakteristieke smaak. Het is dan ook een veelgebruikt kruid bij groente, vis, vlees en sauzen. Je kunt tijm zowel vers als gedroogd gebruiken. Een andere variant naast reguliere tijm is citroentijm.

 

Verse takjes tijm kun je het best in de groentelade van je koelkast bewaren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De teelt
Tijmplanten worden gezaaid op een perspot. Deze planten we op bedden die zijn afgedekt met antiworteldoek. Dit doek leggen we machinaal waarna we er met de hand gaten in snijden om in de gaten een plantje te kunnen planten.

Tijm is een stug houtachtig gewas en groeit erg traag de eerste planten worden al half januari gezaaid en pas eind maart afgeleverd.

Oogsten doen we met een accugrasknipper dit gaat veel sneller en makkelijker dan met de hand. Plus dat we zo  voorkomen dat de plant van zijn wortel breekt. Tijm planten we z’n 5 keer per jaar en oogsten we 2 à 3 keer. De eerste keer hebben we maar de helft productie ten opzichte van de tweede keer. Wel hebben we de tweede keer meer last van bloesem in de plant. Helaas mogen we deze niet leveren, ondanks dat er wel meer smaak aan zit en het er ook gezellig uitziet. Ook de tijm leggen we in schaaltjes om later geseald te worden.

 

Het gebruik
Tijm kan worden gebruikt in stoofpotten en is lekker bij vlees, in marinades en sauzen.

 

 

   Copyright© 2018 Tuinderij Bevelander VOF

Tuinderij Bevelander VOF - Blokseweg 2 - 3256 LB - Achthuizen - 0187 74 10 11 - info@tuinderijbevelander.nl