Lekkere gerechten met tijm
Chocoladetruffels met chili en tijm
Ingrediënten: 5 takjes tijm, 125 ml. slagroom, 1/2 vanillestokje, 175 gr. pure chocolade, 1 mespuntje chilipoeder, 2 eetlepels melk, 4 eetlepels cacaopoeder.
Verwarm de slagroom samen met het vanillemerg op laag vuur. Zodra de slagroom warm wordt, laat je de chocolade in stukjes, er een voor een al roerend in smelten. Draai het vuur uit. Roer de chilipoeder en de melk met een garde goed door het chocolademengsel. Klop het mengsel tot het romig van textuur wordt. Schenk het chocolademengsel in een lage bak en zet deze in de koelkast. Laat het minstens 5 uur, maar het liefst een hele nacht, opstijven.
Meng de tijmblaadjes met de cacao en verdeel dit over een bord. Vul een beker met heet water en doop hier een meloenbolletjeslepel of 2 theelepels in. Zet de meloenbolletjeslepel in de harde chocolade en haal hem erdoor tot zich een bolletje vormt. Of schep met een theelepel een bergje chocolade en druk die met de andere theelepel aan tot een bolletje. Leg de bolletjes chocolade op het cacao-tijmmengsel en rol ze voorzichtig om, totdat ze rondom bedekt zijn.
Olijven-tijmbrood
Ingredënten: 1 theelepel verse tijmblaadjes, 250 gr. meel voor witbrood, 25 gr. volkoren- of speltbloem, 1 theelepel grof zeezout, 1 theelepel gedroogde gist, 200 ml. lauwwarm water, 75 gr. zwarte olijven zonder pit.
Doe het meel , de bloem en het zout in een kom en meng ze grondig. Meng de gedroogde gist erdoor, maak een kuiltje in het midden en schenk het water erin. Werk alles met je hand, of de deeghaak van de mixer, door elkaar tot er een zacht, niet plakkerig deeg ontstaat. Voeg steeds een eetlepel water toe als het deeg stug en droog is. Voeg extra meel toe als het deeg te plakkerig is.
Bestuif het aanrecht en je handen met bloem. Kneed het deeg 10 min. tot het soepel en zacht, maar nog wel elastisch en wat steviger is. Doe het deeg weer in de kom en dek het af met plasticfolie. Laat het 1 uur op een warme plaats rijzen, tot het deeg in volume is verdubbeld. Druk het deeg in elkaar en leg het op het werkvlak. Strooi ruim bloem over je knokkels – het deeg zal zacht zijn – en druk het deeg zachtjes uit tot een rechthoek van circa 20 x 40 cm.
Verdeel de olijven in de lengte over het middelste derde deel van de rechthoek en strooi dan de tijm erover. Vouw de twee lange kanten van de deeglap over de olijven, zodat er een pakje ontstaat met de olijven onder twee lagen deeg. Druk de naad dicht en keer de rol om, zodat de twee deeglagen onderop liggen. Leg het brood op een vel bakpapier. Knijp de open einden samen om ze te sluiten. Dek het deeg af met plasticfolie en laat het op een warme plaats 45-60 min. rijzen, tot het in volume is verdubbeld. Verwarm tegen het einde van de rijstijd de oven voor op 230 °C. Schuif alvast een bakplaat in de oven en zet onderin een braadslede.
Knip de randen van de lange zijden van het brood met een keukenschaar om de 3 cm schuin tot op een derde in. Buig de sneden iets open zodat de vulling zichtbaar wordt. Leg het deeg met het bakpapier op de hete bakplaat en schuif het in de oven. Schenk een kop koud water in de braadslede, zodat er een wolk stoom ontstaat (voor een knapperige korst) en sluit dan snel de oven. Bak het brood in 20 min. goudbruin; het moet hol klinken wanneer je op de onderkant klopt. Laat het afkoelen op een rooster.
Dit brood is het lekkerst als het nog enigszins warm is.
Tijmsiroop
Ingrediënten: 100 gr. verse tijm, 200 gr. (ruwe) rietsuiker, 600 ml. water
Spoel de takjes tijm af met water en doe het in de pan met 600 ml water. Breng dit aan de kook en laat het vervolgens 10 min. zachtjes doorkoken.
Zeef daarna de takjes eruit en houdt het tijmwater in de pan. Breng het weer aan de kook en voeg, onder goed roeren,de suiker toe. Laat dit een kwartiertje op middelhoog vuur koken tot het een licht stroperige massa wordt, regelmatig doorroeren om aanbranden te voorkomen. De siroop hoeft niet echt heel dik te worden, als de siroop afkoelt wordt die ook nog iets dikker.
Het bewaren van de tijmsiroop
Zet van te voren steriele flesjes of glazen potjes klaar en zet ze op een theedoek zodat het glas niet op het koude aanrecht staat en niet barst als je de hete vloeistof in de potjes giet. Giet de warme siroop in de potjes en sluit ze af. Laat ze dan rustig afkoelen. Doe er een etiket op met de naam en datum.
Konijn met tijm en mosterd
Ingrediënten: verse tijmtakjes, 2 stukken konijn naar keuze (bout, rug, schouder), 4 dunne plakjes spek, 4 eetlepels mosterd, 2 grote rode uien, 2 eetlepels balsamicoazijn, olijfolie, peper en zout.
Verwarm de oven voor op 180°C. Giet een flinke scheut olijfolie in een pan en bak de stukken konijn op een matig vuur mooi bruin, kruid met peper en zout. Laat de stukken konijn uitlekken en afkoelen. Bestrijk de stukken konijn met de mosterd, leg er de takjes tijm op en omwikkel ze met het spek.
Snijd de uien in dikke ringen en schik ze op de bodem van een braadschaal, kruid de uien met peper en zout en sprenkel er de balsamicoazijn over. Schik er de stukken konijn op en besprenkel ze met olijfolie en een klein beetje water, dek de braadschaal af met een vel aluminiumfolie. Braad de stukken konijn ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven. Haal na ongeveer 20 minuten de folie van de braadschaal en laat ze verder garen.
Copyright© 2018 Tuinderij Bevelander VOF
Tuinderij Bevelander VOF - Blokseweg 2 - 3256 LB - Achthuizen - 0187 74 10 11 - info@tuinderijbevelander.nl